torsdag 2. april 2009

Analyse av film!



Idag skriver jeg analyse av film:) Denne gangen har jeg valgt å skrive om en animasjonsfilm. Det er «Monsterbedriften» som ble min heldige utvalgte. Filmen ble først vist på storskjermen i 2001. Regissør av filmen er Pete Docter og mange andre medvirkende.

Dette er en animasjonsfilm, så derfor er ikke filmen basert på en sann historie og den er heller ikke basert på noen bok. Monsterbedriften ble godt likt av både kritikere og publikum. Den vant til og med en Oscar for beste sang med «If I didn't have you». Jeg tror at tema i filmen er vennskap og kjærlighet mellom to forskjellige vesener.

Filmen handler om monstre som jobber for å skremme småbarn og de samler opp skrikene deres i bokser. De er alle redde for barn og mennesker og de tror at de kommer til å dø hvis de blir tatt på av et barn. En dag kommer ei lita jenta gjennom til mostrenes verden og det byr på en rekke problemer, men også morsomheter for vårt store blå monster og vår grønne lille venn. Filmen inneholder ingen tilbakeblikk.

Det store blå monsteret er egentlig en veldig hyggelig fyr. Han er god venn med et lite grønt monster, men de er begge to redde for barn, fordi de tror at de er farlige. Det store blå monsteret heter Sulley og det grønne monsteret heter Mike. De gjennomgår begge en stor utvikling. De slutter nemlig å være redde for barn og de skjønner at det egentlig ikke er noe farlig. Boo er den lille jenta som kommer til denne verdenen.

Du kan kjenne igjen Sulley på den store mørke stemmen og hans høye, store og blå kropp. Mike er ganske enkel å gjenkjenne, han er liten, grønn og rund og har veldig korte bein, dessuten har han kun et øye. Boo er liten og søt. Hun løper også stadig rundt i en monsterdrakt og har en lys barnestemme. Handlingen foregår for det meste i monsterverdenen, men også litt på Boo sitt rom. Handlingen er hentet fra nåtiden. Filmen skildrer et sosialt miljø hvor alle monstre er gode venner, men også redsel, på grunn av barn og konkurranseinstinkt blant de ansatte. Dette er jo animasjon så derfor er dette effekter og dessuten er det lagt på stemmer fra ekte mennesker. Monstrene er mye større i forhold til barna, selv den minste som Mike, er større enn et menneskebarn. Filming foregår for det meste fra sidene og forfra. Når monstrene brøler, virker det som om lyden blir ekstra høy, og dette er sikkert fordi at de også blir mer skremmende.

Ikke alle i filmen er like gode venner. Monstrene er også konkurrenter, de jobber for å samle opp flest skrik fra barn. Og vi har en kjempe ond skapning med i filmen også, som prøver å vinne ved å jukse.

Jeg mener at dette er både en morsom og veldig spennende film. Og jeg synes at filmen har et svært godt budskap. Man kan være så utrolig forskjellige, men allikevel være venner. Filmen er til å anbefale rett og slett!

Kilde til klipp fra filmen:
(http://www.youtube.com/watch?v=iN6W9DSXfDA&feature=related)

Ingen kommentarer: